Aivot ja liikunta - liikunta kasvattaa aivoja

Kirjoittanut Petri Jalanko

12.3.2020 — Tiesitkö, että liikunnalla et ainoastaan treenaa lihaksiasi ja kehitä hengitys- ja verenkiertoelimistösi kuntoa, vaan kasvatat myös aivojesi kokoa?

Liikunta kasvattaa aivojen etuotsalohkon ja hippokampuksen kokoa, osoittavat Pittsburghin yliopiston tutkijat tutkimuskatsauksessaan (Erickson ym. 2014).


Hippokampus on aivojen muistikeskus, jonne tallentuvat erityisesti henkilökohtaisesti koetut tapahtumat ja muistot.


Etuotsalohko on korkeamman ajattelun sijaintipaikka. Siellä sijaitsee taito ajatella abstraktisti ja analyyttisesti. Se on aivojen osa, joka selkeimmin erottaa meidät muista eläimistä.


Nämä aivojen osat ovat myös niitä alueita, joiden kimppuun erilaiset muistisairaudet ensimmäisenä hyökkäävät. Et voi estää alzheimerin tautia liikunnalla, mutta voit varmistaa, että etuotsalohkosi ja hippokampuksesi ovat mahdollisimman isoja ja terveitä, mikäli niiden kimppuun hyökätään.


Kuinka paljon liikuntaa tarvitaan aivojen koon kasvattamiseen?


Aivojen koon kasvuun tarvitaan aerobista liikuntaa 2-3 kertaa viikossa noin vuoden ajan, kertovat tutkimukset (Erickson ym. 2011; Colcombe ym. 2006). Liikunnan ei tarvitse olla kovatehoista, sillä jo säännöllinen 30-60 minuutin kävely kasvattaa hippokampuksen ja etuotsalohkon kokoa. 


Liikunnan keston ja intensiteetin vaikutuksista aivojen koon kasvuun ei ole vielä paljon tutkimustietoa, mutta aerobinen liikunta vaikuttaa olevan voimaharjoittelua tehokkaampaa. Kävely, juoksu, uinti ja pyöräily ovat lajeja, jotka varmasti vahvistavat aivojasi.


Unohda sudokut ja ristisanatehtävät. Vaali aivojasi liikunnalla!Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä oli blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat Aivot, liikunta, juoksu, Muisti, terveys, Kävely


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus