Golfarin voimaharjoittelu: lisää maksimivoimaa!

Kirjoittanut Petri Jalanko

15.3.2019 — Golflyönnin voimantuottoaika on pidempi kuin aiemmin on luultu. Tutkijat suosittelevat golfareille lisää maksimi- ja nopeusvoimaharjoituksia

Golfarin oheisharjoittelun tavoitteena on kehittää lajissa tarvittavia ominaisuuksia, joita lajiharjoittelu ei optimaalisesti kehitä, sekä ennaltaehkäistä loukkaantumisia. Lue lisää laji- harjoitteluanalyysistä: Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?


Mailanpään nopeus

Avauslyönnin pituuden on havaittu olevan positiivisesti yhteydessä golfsuoritukseen. Pituuteen vaikuttaa mailanpään nopeus, jota voidaan lisätä tekniikkaa hiomalla, uusilla välineillä tai voimaharjoittelulla (Hume ym. 2005). Yksi mailanpään nopeuteen vaikuttavista tekijöistä on pelaajan downswingin aikana maahan tuottama voima.


Kuinka paljon golflyönnissä on aikaa tuottaa voimaa? Downswingin kesto riippuu mittaustavasta. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että downswingissä olisi ainoastaan 230-284 ms aikaa tuottaa voimaa (Tinström ym. 2010), mutta uudet tutkimukset haastavat näitä tuloksia.


Toisin kuin on aiemmin luultu, taitavan pelaajan voimantuotto maata kohti kasvaa jo ennen mailanpään suunnanmuutosta eli downswingin alkua. Se antaa pelaajalle lisää aikaa, ja kasvattaa lyönnin voimantuottoaikaa pidemmäksi kuin 230-284 ms, arvioivat Wells ym. 2018 uudessa tutkimuksessaan.


Mikä merkitys downswingin kestolla on golfin oheisharjoittelussa?

Maksimivoima kuvaa yksittäisen lihaksen tai lihasryhmän suurinta mahdollista voimatasoa, jonka lihas tai lihakset pystyvät tuottamaan n. 0.5-2.5 sekunnissa.


Kun voimantuottoaika pitenee, lisääntyy maksimivoiman merkitys lyöntipituuden kasvattamisessa. Pelaajalla on tällöin enemmän aikaa aktivoida isoja korkeamman kynnyksen motorisia yksiköitä, jolloin tuotettu kokonaisvoima on suurempi.


Welssin ym. 2018 tulokset tukevat tätä näkemystä. 27 huippupelaajan mailanpään nopeuteen olivat tutkimuksessa voimakkaimmin yhteydessä pelaajien tuottama isometrinen maksimivoima, sekä pudotushypyn, staattisen hypyn ja esikevennyshypyn impulssi (voima x aika).


Kun aiemmissa tutkimuksissa on käytetty maksimivoiman mittaamiseen kenttätestejä, kuten takakyykkyä, ovat tutkimustulokset olleet samansuuntaisia (Hellström, 2008). Suuremmat painot takakyykyssä olivat yhteydessä suurempaan mailanpään nopeuteen.


Mailanpään nopeuden kasvattaminen kuntosalilla

Koska alavartalon kyky tuottaa voimaa on voimakkaasti yhteydessä mailanpään nopeuteen, tulee golfin oheisharjoittelussa yhdistellä maksimivoima- ja nopeusharjoittelua. Erilaiset maastavedot ja kyykyt, hypyt ja ballistiset kuntopalloheitot ovat loistavia vaihtoehtoja jokaiselle golfarille kuntotasosta riippumatta. Videolla esittelen näistä muutaman käytännön harjoitteen.


Pitkäkestoiset ja rauhalliset kuntopiiriharjoitukset eivät ole golfarille kovin lajinomaisia, mutta ovat hyviä aloittelijan harjoituksia, joissa lihaskuntoliikkeiden tekniikkaa voi harjoitella turvallisesti.


Jotta golfarin oheisharjoittelu olisi tehokasta, tulee sen olla myös ohjelmoitua, sisältää loukkaantumisia ennaltaehkäiseviä harjoitteita ja perustua fyysisen harjoittelun kultaisiin perusperiaatteisiin.


Jos mietit, miten aloittaa kuntosaliharjoittelu, tai mitkä liikkeet sopivat juuri sinulle, ota yhteyttä tai 050-5999128Lue myös:

Kahvakuulalla lisää pituutta lyöntiin

Tutkimus: parantunut liikkuvuus tuo lisää pituutta avauslyönteihin

Tiesitkö nämä kolme myyttiä golfin fysiikkaharjoittelusta?

Tiesitkö, että voima- ja liikkuvuusharjoittelulla voit saada golflyönteihisi jopa kymmeniä metrejä lisää pituutta?

Asiakastarina: Liisa otti ”kaikki keinot käyttöön”, ja tuli Newtonille golfin fysiikkavalmennukseen


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä olit blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!

Avainsanat golf, voimaharjoittelu, kuntoharjoittelu, kuntosaliharjoittelu


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus