Kirjoittanut Petri Jalanko

22.10.2020 — Aina ei tarvitse tehdä niin monta toistoa kuin kerkeää, vaan suurin osa kestävyysharjoittelusta tulisi tehdä submaksimaalisella tasolla.

Helsingin Sanomat kirjoitti AMRAP-harjoittelusta, jossa tehdään aikaa vastaan niin monta kierrosta tai toistoa kuin kerkeää. AMRAP-treenit saattavat kestää muutamasta minuutista jopa puoleen tuntiin.


AMRAP-treeni on tehokasta ja motivoivaa. Se kasvattaa tehokkaasti maksimaalista hapenottokykyä ja lihaskestävyyttä. AMRAP-treenit kuuluvat myös minun ja valmennettavieni harjoitusohjelmiin. Tosin AMRAP-harjoituksissa on omat haasteensa ja rajoitteensa.


Ensiksi, ne kehittävät tehokkaasti maksimikestävyyttä, mutta suurin osa harjoittelijoista tarvitsisi pikemminkin lisää peruskestävyyttä.


Toiseksi, AMRAP-treeni altistaa loukkaantumisille (Bergeron ym. 2011). Kun sykkeet nousevat taivaisiin, suoritustekniikka usein hajoaa. Siksi vaikeat painonnosto- ja voimisteluliikkeet eivät kuulu tavallisen kuntoilijan AMRAP-treeneihin (kts. Mitä on järkevä CrossFit-ohjelmointi?)


Kolmanneksi, voima- ja kestävyysharjoittelussa tulisi edetä nousujohteisesti kohti raskaampia harjoituksia. Uupumukseen asti tehdyillä AMRAP-harjoituksilla voi silloin tällöin testata suorituskykyä, mutta liian usein tehtynä ne johtavat elimistön ylikuormittumiseen.


Neljänneksi, suurin osa meistä tarvitsisi lisää voimaa ja nopeutta. Niinpä maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelussa tehdään toistot mahdollisimman suurilla painoilla ja/tai mahdollisimman terävästi. Uupumukseen asti tehdyt AMRAP-harjoitukset sopivat siksi huonosti nopeus- ja maksimivoiman kehittämiseen (kuuntele Podcast #11 Voimaharjoittelu - Tuomas Rytkönen, LitM)


Tiivistetysti, lyhyet AMRAP-treenit kasvattavat tehokkaasti anaerobista kestävyyttä, joten ne sopivat hyvin kuntohuipun hiomiseen tai suorituskyvyn testaamiseen, mutta ovat vain yksi työkalu harjoittelijan työkalupakissa. Mitään ylivertaisia harjoituksia ne eivät ole.


Muokattu 23.10 klo. 14.23. Lisätty lähteitä ja linkkejä.


Avainsanat AMRAP, AMRAP-treeni, AMRAP-harjoitus, HIIT, HIIT-treeni, HIIT-harjoitus, CrossFit, Kuntopiiri


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus