Mikä on golfarin tärkein fyysinen ominaisuus?

Kirjoittanut Petri Jalanko

4.2.2020 — Mitä venytyksiä golfarin kannattaisi tehdä? Miten treenata kuntosalilla?

Pidin lauantaina näyttöön perustuvan luennon golfarin oheisharjoittelusta Suomen golfsenioreiden talvipäivillä Vierumäellä. Yleisö osallistui mukavasti ja sain luennolla useita hyviä kysymyksiä.

  

”Mikä on golfarin tärkein fyysinen ominaisuus”

En suostu nostamaan yhtä ominaisuutta muiden yläpuolelle, mutta liikkuvuus ja nopeusvoima ovat varmasti kärkikolmikossa.

Humen ym. 2005 tutkimus osoittaa, että suurempi kiertoliike hartioiden ja lantion välillä on vahvasti yhteydessä lyöntipituuteen. Marshalin ym. 2017 tutkimuksessa pelaajien parantunut tasapaino ja liikkuvuus olivat yhteydessä lisääntyneeseen mailanpään nopeuteen ja lyöntipituuteen.

Nopeusvoimalla on myös merkitystä. Voimantuottonopeuden on havaittu olevan yhteydessä lyöntipituuteen (Sheehan ym. 2019). Voima- ja nopeusharjoittelun on osoitettu myös lisäävän mailanpään nopeutta ja lyöntipituutta (Smith ym. 2005)

Lajianalyysi selittää nopeuden merkitystä: mailanpään kiihdyttämiseen käytetään lyönnin aikana ainoastaan 0,2-0,4 sekuntia, joten voimaa tulee tuottaa nopeasti.

   


 

Suositteletko golfareille dynaamisia vai staattisia venytyksiä?

Alkuverryttelyn yhteyteen suosittelen dynaamisia venytyksiä, koska ne lisäävät liikkuvuutta ja parantavat mahdollisesti pelisuoritusta (Ehlert & Wilson 2019). Staattisia venytyksiä voi tehdä erillisissä liikkuvuusharjoituksissa. Liikkeiden tulisi parantaa hartioiden ja lantion välistä kiertoliikettä, sekä lonkan alueen liikkuvuutta. 

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta” -videolla annan esimerkkejä hyvistä golfarin lihaskunto- ja liikkuvuusliikkeistä.

Näihin kysymyksiin ei ole ainoita oikeita vastauksia, mutta tieteellinen tutkimus antaa “keskiarvovastauksia”, joista on hyvä aloittaa. Tutkimustulosten lisäksi tulisi näyttöön perustuvassa harjoittelussa huomioida myös aina jokaisen henkilökohtaiset ominaisuudet, tavoitteet ja haasteet. Jos kierroksen aikana keskittyminen herpaantuu tai ei jaksa pitää hyvää lyöntiasentoa, kannattaa panostaa nopeustreenin sijaan aerobiseen kestävyysharjoitteluun.

  


  

Avainsanat golf, oheisharjoittelu, Kuntosali, fysiikkaharjoittelu


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus