Kirjoittanut Petri Jalanko
4.2.2020 — Mitä venytyksiä golfarin kannattaisi tehdä? Miten treenata kuntosalilla?
Pidin lauantaina näyttöön perustuvan luennon golfarin oheisharjoittelusta Suomen golfsenioreiden talvipäivillä Vierumäellä. Yleisö osallistui mukavasti ja sain luennolla useita hyviä kysymyksiä.
”Mikä on golfarin tärkein fyysinen ominaisuus”
En suostu nostamaan yhtä ominaisuutta muiden yläpuolelle, mutta liikkuvuus ja nopeusvoima ovat varmasti kärkikolmikossa.
Humen ym. 2005 tutkimus osoittaa, että suurempi kiertoliike hartioiden ja lantion välillä on vahvasti yhteydessä lyöntipituuteen. Marshalin ym. 2017 tutkimuksessa pelaajien parantunut tasapaino ja liikkuvuus olivat yhteydessä lisääntyneeseen mailanpään nopeuteen ja lyöntipituuteen.
Nopeusvoimalla on myös merkitystä. Voimantuottonopeuden on havaittu olevan yhteydessä lyöntipituuteen (Sheehan ym. 2019). Voima- ja nopeusharjoittelun on osoitettu myös lisäävän mailanpään nopeutta ja lyöntipituutta (Smith ym. 2005)
Lajianalyysi selittää nopeuden merkitystä: mailanpään kiihdyttämiseen käytetään lyönnin aikana ainoastaan 0,2-0,4 sekuntia, joten voimaa tulee tuottaa nopeasti.
Suositteletko golfareille dynaamisia vai staattisia venytyksiä?
Alkuverryttelyn yhteyteen suosittelen dynaamisia venytyksiä, koska ne lisäävät liikkuvuutta ja parantavat mahdollisesti pelisuoritusta (Ehlert & Wilson 2019). Staattisia venytyksiä voi tehdä erillisissä liikkuvuusharjoituksissa. Liikkeiden tulisi parantaa hartioiden ja lantion välistä kiertoliikettä, sekä lonkan alueen liikkuvuutta.
“Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta” -videolla annan esimerkkejä hyvistä golfarin lihaskunto- ja liikkuvuusliikkeistä.
Näihin kysymyksiin ei ole ainoita oikeita vastauksia, mutta tieteellinen tutkimus antaa “keskiarvovastauksia”, joista on hyvä aloittaa. Tutkimustulosten lisäksi tulisi näyttöön perustuvassa harjoittelussa huomioida myös aina jokaisen henkilökohtaiset ominaisuudet, tavoitteet ja haasteet. Jos kierroksen aikana keskittyminen herpaantuu tai ei jaksa pitää hyvää lyöntiasentoa, kannattaa panostaa nopeustreenin sijaan aerobiseen kestävyysharjoitteluun.
Avainsanat golf, oheisharjoittelu, Kuntosali, fysiikkaharjoittelu