Palveleeko thruster tavoitteitasi?

Kirjoittanut Petri Jalanko

19.9.2018 — Thruster on mielestäni erinomainen moninivelliike, joka vahvistaa sekä jalkojen että hartioiden lihaksistoa, mutta palvelee vain harvoin kuntoilijan tavoitteita.

Kahvakuulathruster on ballistinen liike, joka terävästi tehtynä lisää nopeutta sekä kykyä tuottaa voimaa alavartalolla ja välittää sitä keskivartalon kautta ylävartaloon (Harrison ym. 2011). Sen takia liike sopii erinomaisesti myös urheilijoiden oheisharjoitteluun. Kahvakuulaharjoittelun on osoitettu lisäävän myös tehontuottoa olympianostoissa, mikä saattaa lisätä nopeutta myös lajinomaisissa liikkeissä esimerkiksi koripallossa, jalkapallossa ja salibandyssa (Manocchia ym. 2013).

 

Mikäli tavoitteenasi on hypertrofia tai voimakestävyys, ei liikkeen terävyyteen tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota. 2-4 sekunnin sekä konsentrinen että eksentrinen vaihe ja sarjojen pidemmät toistomäärät (8-20) lisäävät liikkeen aineenvaihdunnallista kuormitusta, mikä kehittää kestovoimaa eli kykyä ylläpitää tiettyä voimatasoa suhteellisen pitkään.

 

Mikä onkaan tavoitteenasi, kiinnitä aina huomiota liikkeen toistomääriin ja nopeuteen. Suoritustapasi määrittää harjoitusvaikutuksen – ei liike itsessään.

 

 

 

Avainsanat thruster, voima, kuntosaliliike


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus