top of page
gradient-beige.png

Newton Blogi

Mistä löytää tutkimustietoa fysiikkavalmennukseen ja treeniin?

Päivitetty: 14. maalisk. 2022

Näyttöön perustavat fysiikkavalmentajat ja kuntoilijat luottavat tutkittuun tietoon. Mutta mistä löytää tutkimuksia?


Näyttöön perustuvassa fysiikkavalmennuksessa tai oheisharjoittelussa haetaan tieteellisistä tutkimuksista suuntaviivoja harjoitusohjelman suunnitteluun.


Oheisharjoittelun suunnittelu lähtee liikkeelle aina laji- ja tavoiteanalyysistä. Näitä löytyy runsaasti urheilututkimukset.fi -sivulta. Sivuilla on tieteellisiä tutkimusartikkeleita, opinnäytetöitä ja soveltavia tutkimusraportteja eri lajeista.


Kannattaa tutustua myös tieteellisten tutkimusten tietokantoihin Pubmediin ja Google scholariin. Pubmed on monipuolisempi, sillä se sallii tulosten suodattamisen esimerkiksi koehenkilöiden iän, sukupuolen ja tutkimustyypin mukaan. Rajaa tulokset aluksi tiivistelmiin ja katsauksiin, sillä ne antavat aiheesta monipuolisen kokonaiskuvan. Laajoja ja useita tutkimuksia kokoavia tiivistelmiä eri aiheista on myös Cochrane-tietokannassa.


Jotkut tieteelliset artikkelit ovat vapaasti saatavilla, mutta toiset saattavat piilotella maksumuurin takana. Tällöin alkuperäisen artikkelin äärelle löytää monesti googlettamalla “artikkelin nimi + pdf”. Mikäli tutkimusta ei vieläkään löydy, pääsee artikkeliin usein käsiksi, kun lähettää sähköpostia suoraan tutkijalle. Suurin osa vastaa todella mielellään.


Luotettavien lähteiden löytäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on lähteä etsimään tutkimusartikkeleita avoimin mielin. Kun tunnistaa vahvistusvinoumansa, ei hae ainoastaan aikaisempia omia ennakkokäsityksiään tukevia tutkimustuloksia.


Miten arvioida löydettyjen tutkimusten käyttökelpoisuutta harjoitusohjelman suunnittelussa? Vinkkejä kuulet podcastistamme Mitä on näyttöön perustuva urheilijan ravinto- ja fysiikkavalmennus? – Saana Jukola (FT).








Comments


bottom of page