Mitä on CrossFit?
Päivitetty: 4. tammik. 2023
CrossFit on monipuolinen voima- ja kunto-ohjelma, jota ovat alun perin käyttäneet amerikkalaiset poliisit, palomiehet, ammattisotilaat ja urheilijat. Sittemmin lajista on tullut erittäin suosittua myös tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa ympäri maailman ja niin myös Suomessa. Virallisia CrossFit-bokseja on Suomessa tällä hetkellä useita kymmeniä.
CrossFitia voi harrastaa harjoittelutaustasta ja -kokemuksesta riippumatta. CrossFit sopiikin kaiken tasoisille perusterveille treenaajille iästä, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta. Pääasia on, että harjoittelu on turvallista, joten harjoittelua sovitetaankin jokaisen kunto- ja taitotasoon sopivaksi. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi kuormaa tai liikevariaatioita muuttamalla. Jotta harjoittelu olisi turvallista, niin liiketekniikoiden opetteluun tulisi käyttää riittävästi aikaa. Harjoittelu suositellaankin aloitettavan alkeiskurssin kautta, jolloin keskitytään liiketekniikoihin sekä varmistetaan, että CrossFit-harjoittelu tulee tutuksi.
CrossFit sopii sekä terveydellisten etujen että paremman suorituskyvyn tavoitteluun. Suurelle osalle lajin harrastajista tärkeää on se, miten kokonaisvaltaisesti CrossFit parantaa fyysistä suorituskykyä ja vaikuttaa sitä kautta ihan arkisiinkin toimintoihin sekä jaksamiseen. Crossfit-harjoittelun tavoitteena onkin kehittää kuntoa hyvin laajasti. CrossFitissä ei haluta olla hyviä vain yhdessä fyysisessä tehtävässä, vaan tavoitteena on olla parempia jokapäiväisessä elämässä, urheilussa sekä erilaisissa haasteissa, missä ja milloin vain. Harjoittelun tulee olla mahdollisimman monipuolista ja vaihtelevaa, koska CrossFit-harjoittelun perusajatuksena on se, että pyritään olemaan valmistautuneita myös ennalta arvaamattomiin tilanteisiin.
Crossfit-harjoittelu on erilaista joka päivä, joten harjoitusten sisältö saattaa olla hyvinkin erilainen päivästä riippuen. Harjoitukset koostuvat usein alkulämmittelystä, voima-, tekniikka- tai taito-osioista sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöä kehittävistä osioista. CrossFitissa toiminnallisuudella viitataan usein siihen, että harjoittelussa käytettävät liikkeet ja liikeradat ovat ihmiselle luontaisia, sillä ne ovat sellaisia, mitä tarvitaan jokapäiväisessä elämässä – tavaroiden kantamisessa, tuolilta noustessa tai ylähyllylle kurottaessa. Tyypillisiä CrossFit-harjoitteita ovat erilaiset isot moninivelliikkeet, joissa työskentelee monta eri lihasryhmää kerralla.
CrossFit-harjoittelua kuvaillaan usein niin, että se on jatkuvasti vaihtelevaa toiminnallista harjoittelua korkealla intensiteetillä. Vaihtelevuuden vuoksi CrossFit-treeneihin ei takuulla kyllästy ja ärsykkeenvaihtelua tulee runsaasti. Treeneissä yhdistellään muun muassa painonnostoa, voimanostoa, voimisteluliikkeitä sekä aerobisia harjoitteita, kuten juoksua ja soutua. CrossFit-salin välineet koostuvat muun muassa levytangoista, käsipainoista, leuanvetotangoista, kahvakuulista, voimistelurenkaista sekä soutulaitteista. Vaihtelua saadaan muuttamalla muun muassa harjoituksen kestoa, kuormaa, toistomääriä, palautusaikoja, suoritustempoa, treeniliikkeitä sekä -välineitä. Toiminnallisia harjoitteita miksaillaankin lyhyissä, keskipitkissä ja pitkissä harjoituksissa.
Monipuolisessa harjoittelussa tulisi huomioida useita eri osa-alueita, kuten sydän- ja verenkiertoelimistön sekä hengityselimistön kestävyys, voimantuottoelimistön kyky tuottaa voimaa kaikilla voiman osa-alueilla, nivelten liikelaajuudet, nopeus, koordinaatio, ketteryys, tasapaino ja tarkkuus. CrossFitilla pyritään kehittämään eri energiantuottojärjestelmiä, jotka tuottavat energiaa harjoittelun kestosta ja intensiteetistä riippuen. Energiantuottotapoja ovat elimistön välittömät energian lähteet (alle 10 sekunnin suoritukset), hiilihydraateista ilman happea tuotettava energia (noin kahden minuutin suoritukset) sekä hiilihydraateista ja rasvoista hapen avulla tuotettava energia (minuuteista moniin tunteihin kestävät suoritukset). Eri energiantuottojärjestelmät toimivat kuitenkin paljon myös päällekkäin.
CrossFitissä myös kilpaillaan runsaasti sekä Suomessa että ympäri maailman. Pienimmillään kilpailut voivat olla oman salin jäsenten välisiä matalan kynnyksen kilpailuja tai suurimmillaan maailman laajuisia kilpailuja siitä, kuka on kaikkein kovakuntoisin maailmassa. Usein kilpailuihinkin sisällytetään tilanteita, joissa kilpailijat eivät täysin tiedä, millaista tekemistä ja millaisia lajeja kilpailuun sisältyy. CrossFit-urheilijat harvoin saavuttavat yksittäisissä ominaisuuksissa tai lajeissa yksilölajien huippujen tasoa, mutta CrossFit-urheilijat pärjäävätkin hyvin laaja-alaisesti muuten, mikä onkin koko lajin keskeisin idea. Kun treenejä tehdään usein korkealla intensiteetillä, niin aina voi kilpailla myös itseään vastaan eli lajin harrastaminen ei missään nimessä vaadi oman kuntotason vertailua muiden kuntotasoon.
CrossFitissä yhteisöllisyys on tärkeä. Valmentaja opastaa, tsemppaa ja neuvoo. Muut treenaajat toimivat kannustajina ja kirittäjinä. CrossFit-saleilla pääsee tyypillisesti tutustumaan hyvin erilaisiin ihmisiin, jotka ovat aloittaneet lajin harrastamisen hyvin erilaisista lähtökohdista. Salin kautta voi parhaimmillaan saada juttuseuraa, treenikavereita ja pitkäaikaisia ystäviä kovemman kunnon ohessa. Sosiaalisuus on tyypillisesti keskeinen osa lajia!
Lähde sinäkin testaamaan tätä monipuolista ja koukuttavaa lajia!
Sara Toivonen
sara.toivonen@newtonfinland.fi
Lähteet:
Comments